Schade bij aansprakelijkheid voor particulieren

Er zijn twee mogelijkheden, of u wordt aansprakelijk gesteld door iemand (de tegenpartij) die vindt dat u verantwoordelijk bent voor een schade, of u wilt zelf iemand aansprakelijk stellen voor een schade die u is toegebracht.

Download schadeformulier

Iemand stelt u aansprakelijk
Wanneer iemand van mening is dat u, of iemand voor wie u verantwoordelijk bent, aansprakelijk is voor schade die hij heeft geleden, zal hij u formeel voor die schade aansprakelijk moeten stellen. Dat kan mondeling, maar beter is het om een schriftelijke aansprakelijkheidsstelling te vragen. In die brief moet worden vermeld wat de toedracht was van de gebeurtenis waardoor de schade is ontstaan, de aard het het bedrag van de schade, en de reden waarom de tegenpartij u aansprakelijk acht.
Ook al bent u het er mee eens, is het toch van belang zelf geen aansprakelijkheid te erkennen, de wetgeving en rechters oordelen soms anders dan u denkt! Bent u het niet eens met de redenering van de tegenpartij, reageer dan beleefd dat u de kwestie zult voorleggen aan uw verzekeraar. Hiervoor zal de verzekeraar van u verlangen:

* De aansprakelijkheidstelling van de tegenpartij
* Uw lezing van het gebeurde (schadeformulier)
* Namen en adressen van eventuele getuigen
* Eventuele andere bewijsstukken waaruit uw onschuld kan blijken

U wilt zelf iemand aansprakelijk stellen
Als iemand schade aan u heeft toegebracht waarvoor u hem aansprakelijk acht dient u hem bij voorkeur schriftelijk aansprakelijk te stellen. Om de kansen dat u in het gelijk zal worden gesteld, te vergroten dient u al op het moment van de schadegebeurtenis op een aantal zaken attent te zijn:

Neem de namen en adressen van eventuele getuigen op, die bereid zijn de toedracht van het gebeurde te bevestigen.
Zorg ervoor dat u de omvang van de toegebrachte schade kunt aantonen. Dat kan onder meer door de beschadigde objecten te bewaren (indien mogelijk) of foto's te nemen van de schade.
Stel vervolgens de tegenpartij schriftelijk aansprakelijk en overleg daarbij kopieën van herstelnota's, verklaringen van onafhankelijke deskundigen, bij letsel verklaringen van een arts en alle andere documenten waarmee u de omvang van de schade kunt bewijzen.

Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, meld de schade dan bij uw verzekeraar aan.

Belangrijke hoofdzaken:
* Noteer zoveel mogelijk namen en adressen van getuigen
* Bewaar alle bewijsstukken
* Doe geen ondoordachte uitspraken waarop u later misschien moet terugkomen
* Blijf in alle gevallen hoffelijk en beleefd

Lees voor informatie over schade tussen een voetganger of fietser en een motorrijtuig op een andere pagina.
 
     
   
 
Pagina's
Home
Adreswijziging
Andere wijziging
Schade melden
Contact
Een mutatie doorgeven
Contactformulier
Over ons kantoor
Informatie
Algemene voorwaarden
Privacy Statement
Dienstenwijzer
Dienstverlening
Meer............
Vergelijken
Links
Disclaimer
Nieuwsbrief